söndag 31 juli 2016

Mindfulness~ "Medveten närvaro i nuet"

Vad är mindfulness?


Mindfulness skapades på 1970-talet av professor Jon Kabat-Zinn.

Det är en form av meditation, som är så enkel att den kan faktiskt utföras av alla som kan andas. Meditationen bygger nämligen på andningen.

Mindfulness betyder "medveten närvaro i nuet". Det handlar om att observera sin kropp, sitt sinne och omgivningen – neutralt och utan förutfattade meningar och värderingar.

Att inte tänka på vad som komma skall och inte fundera inte över tidigare händelser.

Att vara här och nu, att vila i ögonblicket.

Meditationen kan med träning utövas varsomhelst och behöver bara ta några minuter.

Det gäller att du blir tillgänglig för dig själv – omgivningen är du ju redan (alltför) tillgänglig för. Lär dig vila i dig själv, i ditt eget centrum, ögonblick för ögonblick och låt dig flyta med i nuet utan att stänga av.

Vi är vanemänniskor. Ofta är vi omedvetna om vad vi håller på med. Vi går på autopilot.

Mindfulness lär oss "att vara" istället för "att göra"

Det låter oss ta ett steg tillbaka från våra automatiska handlingar och tankemönster. Vi ställer oss lite vid sidan om oss själva och ser på när tanke efter tanke passerar revy. Genom detta kan vi välja vilka tankar vi vill tänka på och vilka vi vill släppa taget om. På så sätt blir vi medvetna om vårt medvetande och kan nå våra invanda tankemönster och bryta dem. Du utövar mindfulness genom att ta kontakt med din andning.


Enligt en studie som forskare vid Harvard University gjort, lär vi ägna 47 procent av vår vakna tid till dagdrömmeri. Vi tänker på något annat än det vi har för händer just nu.

I grunden är dagdrömmeri en bieffekt av att vi människor har förmågan att föreställa oss alternativa lösningar på problem, något som lett till framstående uppfinningar. Dagdrömmeri kan vara trevligt, när du själv bestämmer när det skall ske, men om tankarna tar över blir du förvirrad och ofokuserad. Problemet är egentligen inte att vi dagdrömmer, låter tankarna vandra, utan att vi identifierar oss med våra tankar. Vi fastnar i vissa återkommande tankegångar och betraktar dessa som sanna.

Det kinesiska tecknet för mindfulness betyder

"Presence of Heart". Låt hjärtat vara med!

Forskning visar att mindfulness:

– förbättrar vår hjärnas förmåga att bearbeta information

– minskar hjärnrelaterade problem när vi åldras

– stärker immunförsvaret

– höjer livsglädjen

– minskar stress

Mindfulness används nu i olika sammanhang, i affärsvärlden, inom sjukvården, i fängelser, i skolor. En stor fördel är är att mindfunless kan utövas av vem som helst, var som helst, när som helst. Mindfulness kan användas av alla som vill förbättra sin livskvalitet och leva fullt ut

Mindfulness – en parado

Kanske tvivlar du på att mindfulness kan fungera i praktiken?

Med det aktiva liv som de flesta i vårt moderna samhälle lever idag, kan det faktiskt kännas avlägset att tänka oss att vi ska sätta oss ner helt passivt, utan att göra någonting.

Men mindfulness handlar inte om att vi skall sluta vara aktiva i sådant som vi upplever som meningsfullt i våra liv. Det handlar istället om att vi skall vara medvetna om de val vi gör. Det är alltså fråga om ett förhållningssätt till det du gör och det som sker. Att låta livet vara som det är. Du behöver inte göra något eller uppnå något för att finnas till i nuet. Det handlar inte om att prestera eller värdera. Det handlar om att du genom mindfulness kan känna medveten närvaro i nuet och få klarhet över vad som verkligen är betydelsefullt i ditt liv.

Att fundera över:

Var har du din uppmärksamhet t ex när du är ute och går?

Kanske är du i tanken redan hemma … eller någon annanstans?

Kanske är det bara din kropp som har varit ute på promenad och du själv har varit någon annanstans?

Var befinner du dig mentalt och emotionellt när du duschar, borstar tänderna, lagar mat, kör bil och utför andra dagliga rutiner?


Blir upplevelsen annorlunda om du är där.



Önskar dig en dag fylld av Kärlek!

lördag 30 juli 2016

Andning stärker din hälsa!





Genom att iaktta din andning kan du även

stilla och förstå de känslor du bär för stunden!


Att lära dig andas rätt är bra för:

• Musklernas och cellernas syresättning
•Immunförsvaret, minskar skadliga bakterier och virus
• Ämnesomsättningen
•Blodcirkulationen ökar
•Motverkar stress, verkar avslappnande
•Motverka emotionella obalanser, depression
•Motverkar hjärtsjukdomar och stroke
•Masserar de inre organen, ger bl.a. bättre tarmfunktion
•Bättre energiförbränning, se energibehov
•Lättar på återhållna känslor, blockeringar och negativa vanemönster
Ökar livskraften, förhöjer självkänslan
•Centrerar dina inre energier, skapar balans mellan kropp och psyke
•Renar kroppen från slaggprodukter och toxiner, avlastar njurar och lever
•Hud och hår

I olika religiösa och filosofiska skolor har andningen ofta anses vara central och setts som den naturliga länken mellan kropp, psyke, själ (jag) och ande (gudomlig kraft). Genom olika andningsövningar kan du på ett naturligt sätt stilla dina känslor och tankar och komma närmare ditt inre. Andningsövningar är centrala inom exempelvis meditation, egen övning , mindfulness...



Olika andningstekniker!

Ofta andas vi fel, inte tillräckligt djupt, utan andningen stannar högt upp i bröstkorgen utan att lungorna fylls tillräckligt beroende på att diafragman inte används som den ska, kanske beroende på exempelvis stress! När du konditions tränar andas du exempelvis på ett sätt och när du sover på ett annat sätt, olika aktiviteter men även sinnestillstånd påverkar därför hur du andas! Du kan öva dig att medvetet andas på olika sätt, samt lära dig att iaktta din andning.



Grundtekniker - Att andas rätt är att andas genom näsan.



 ”När man ser hur en näsa är uppbyggd, både luftvägarna samt hur det är kanaler till våra bihålor,
så förstår man ganska snart att munandning inte är det naturliga för en människa”.



Normalt andas du främst med hjälp av magen (diafragman) samt bröstet för att fylla lungorna med luft.



Nyckelbensandning

Du andas väldigt högt upp i bröstet.

För in luft genom näsan Bröstkorgen höjs Nyckelbenet höjs Andas ut genom näsan, pressa ut den översta luften ur lungorna

Tips! Placera fingrarna på nyckelbenen.


Notera:

Att enbart använda nyckelbensandning sker ofta omedvetet vidstress, se även hyperventilering. Kroppen får då inte tillräckligt med syre. Det sympatiska nervsystemet har helt tagit kommandot över andningen. Hormonerna adrenalin och noradrenalin utsöndras.


Bröstandning

Du andas högt upp i bröstet, revbenen utvidgas åt sidorna. Luften når bara halvvägs.

För in luft genom näsan Revbenen utvidgas åt sidorna, som ett dragspel Andas ut genom näsan

Tips! Placera händerna på de nedersta revbenen, slappna av i skuldrorna.


Notera:

Fler kvinnor än män använder sig av bröstandning i stället för den mer optimala bukandningen. I samband med graviditet kan bröstandningen ta över då det blir svårt att bukandas då, något som dessvärre kan kvarvara även efter förlossningen.


Bukandning (Mellangärdesandning)

Har en lugnande effekt och är avstressande. Magen och mellangärdet utvidgas.

För in luft genom näsan Spänn ut magen, buken höjs! Håll andan ett litet tag Släpp ut luften genom näsan, magen dras då in igen.

Tips! Lägg händerna på magen så du kan känna hur buken höjs och sänks. Du kan förlänga inandningen samt låta utandningen vara ännu längre.


Notera:

Vid bukandning anses minst dubbelt så mycket blod syresättas jämfört vid enbart bröstandning! Bukandning är även bra för de inre organens funktion, bl.a. tarmarnas peristaltiska rörelser stimuleras vilket förbättrar tarmtömningen.

  • Vi får en bättre andning genom näsan, luften når djupare ner i lungorna och luften värms och fuktas. Luften är full av bakterier, virus, kemikalier och andra partiklar. Många av dessa fastnar i näsan när de kommer i kontakt med de klibbiga flimmerhårsbeklädda näsväggarna. Dessutom kryddas inandningsluften med kvävemonoxid, NO, som är ett viktigt ämne som gör att den glatta muskulaturen i luftvägar och blodkärl vidgas. Sättet att andas påverkar koldioxidnivån i kroppen.
 
 Andas rätt och må bättre!!
    Önskar dig en fylld dag med melzwellnesguide, att må bra Och vara på topp!